Дизайн студія Вітражі

Часті запитання:

  • Що таке справжній вітраж?

    Вітраж – це декоративний виріб, що виконується із кольорового скла (або кольорового оргскла), перетинки між такими скляними елементами з’єднюються. Для зєднання використовують олово, свинець (метали, що легко піддаються обробці). Зараз елементи скла можуть фіксувати на міцній клеєвій основі.

  • Що таке технологія «Тіффані»?

    Відомий дизайнер Тіффані створив нові різновиди скла з кольоровими гамами. Подібне скло не потребувало додаткового оброблення поверхні і після нарізання за лекалами зразу можна було починати формувати майбутній вітраж. Замість свинцю використовують  перетинки з міді, а викладений малюнок фіксують олов’яними пайками. Дана технологія широко використовується для виготовлення абажурів.

  • Що таке псевдо вітраж?

    Псевдо вітраж – це техніка розпису з використанням спеціальних фарб, контурів, вітражної плівки, олов’яної стрічки, структурних паст, фацету і т.д. Словом створення казки на склі без його розрізування, спаювання, сплавлення.

  • Що таке мальований вітраж?

    Мальований вітраж – це одна із новітніх технологій CRI – псевдо вітражу, яка базується на використанні спеціальних фарб. Переважно  автоматизованим шляхом наноситься контур на поверхню скла чи дзеркала, пластику тощо. Нанесення спеціальних фарб між контурами здійснюється ручним способом.

  • Що таке плівковий вітраж?

    Плівковий вітраж – це одна із технологій псевдо вітражу з використанням вітражної плівки і олов’яного контуру (стрічки). Малюнок наноситься на обидві сторони поверхні вручну на відміну від «мальованого псевдовітражу».

  • Що таке напилення?

    Напилення – це один із методів декорування скла, дзеркала, пластику тощо. Метод базується на нанесенні під тиском фарб, лаків на поверхню.

  • Що таке піскоструй?

    Матування скла або піскоструй – один із мало бюджетних способів декорування. Виконується за допомогою струменя повітря з піском під дуже великим тиском. Регулюючи тиск і міняючи зернистість піску можливо одержувати різний  ступінь суцільного матування.

  • Матеріали яких виробників використовуються для декору вашої продукції?

    Для декорування ми використовуємо англійські фарби на смоляній основі, для шаф-купе - розсувну систему австрійської фірми «ARISTO».

  • Чи надається на вашу продукцію гарантія?

    Виробники фарб для вітражу дають до 30-ти років гарантії. Ми чітко дотримуємось технології нанесення декору, тому наша продукція при дбайливому догляді слугуватиме не один десяток років.

  • Як доглядати за виробом?

    Витирати чистою ганчіркою, використовуючи звичайні миючі засоби для скляних поверхонь.

  • Який термін виконання замовлення?

    Переважно до двох тижнів з моменту укладання угоди.

  • Яка середня вартість вітражної продукції?

    Середня вартість фарбованого вітражу – 350грн.-500грн./м.кв.(без врахування основи, на яку він наноситься). Середня вартість вітражу «Тіффані» залежить від складності малюнка і матеріалу і становить 380-450 євро/м.кв.

  • Чи надаються знижки на вашу продукцію?

    Для клієнтів, котрі здійснили більше як одне замовлення, чи замовлення на велику суму, діє гнучка система знижок.

  • Як здійснюється оплата замовлення?

    Оплата здійснюється в гривнях. При підписанні угоди аванс становить 50% від вартості замовлення, решта грошей – після виготовлення (доставки, монтажу).

Історія

6 квітня 2011 р.

Вітраж ("vitrage") – французький термін, походить від латинського "vitrum" - скло. Це орнаментальна чи сюжетна картина зі скла або інших прозорих матеріалів, якою прикрашають вікна, двері, ширми і т. ін.
Вчені дотепер сперечаються про час і місце винайдення скла. Це був або Єгипет, або Месопотамія десь близько 4 тисяч років тому. Якийсь геній випадково чи навмисне змішав пісок, попіл і соду, і з цієї чудосуміші вийшло скло, яким від того часу і дотепер користається і тішиться весь світ.
Походження вітражу також достеменно невідоме. Вже в Давньому Єгипті і Візантії вікна прикрашали невеличкими кольоровими скельцями. У Давньому Римі у вікна вставляли напівпрозорі алебастр і селеніт, які робили інтер`єр загадковим. Але створювати з кольорового та розписаного скла монументальні композиції і прикрашати ними вікна стали тільки за доби середньовіччя.
Цетральною деталлю середньовічної архітектури стає ВІКНО, і не просто вікно – а вікно ВІТРАЖНЕ. Саме вітраж втілив ідею Божого світла, яке відкривається віруючим в храмі. Отож вікна середньовічних християнських храмів перетворилися на сторінки Біблії, які міг прочитати кожний неписьменний. Готика стала зоряним часом мистецтва вітражу.

Пізніше, за часів Ренессансу, вітраж стали застосовувати і в світських спорудах, в першу чергу в палацах магнатів і будинках заможних городян. Жоден архітектурний стиль не оминув мистецтва вітражу, але у ХVІІ і ХVІІІ століттях він існував в архітектурі на "третіх ролях". У другій половині ХІХ століття мода на вітраж поступово відроджується, спочатку в сакральній архітектурі, а з початком ХХ століття – в світській. Властиві вітражу прозорість, полиск і розкіш дорогоцінного каміння ідеально відповідало претензіям нового стилю "сецессії" на неперевершену вишуканість. Візиткою нових можливостей вітражу в інтер`єрі стала діяльність американської фірми "Тіффані". Запаморочливо красиві світильники і вази з казкового різнокольорового скла в металевому павутинні здобули всесвітню популярність. Перша світова війна поставила крапку на вишуканому декорі інтер`єрів, а після неї на довший час в світі запанувала мода на аскетичну конструкцію. Сьогодні мода на розкіш повернулася. А з нею – мода на вітраж.
В УКРАЇНІ
В Україну європейське мистецтво вітражу прийшло разом з культурою католицької Європи. Тому більша частина автентичних історичних вітражів розташована на Західній Україні, яка довший час перебувала у складі європейських держав – Речі Посполитої і Австро-Угорської імперії. Вже 1259 року запис в Галицько-Волинському літописі розповідає, що король Данило Галицький збудував в Хелмі (Холмі) церкву Святого Іоанна Златовуста і прикрасив її вікна "склом римським", тобто вітражем.